Historik

Faktorsbostaden i Ribbfors har stått på den nuvarande platsen sedan tidigt 1900-tal, men enligt utsago så har den också tidigare stått uppförd i trakten av Byske (kommer att uppdatera denna text när jag vet mer). Historien börjar med två familjer, Öhlund och Viklund, och jag kanske redan nu ska reservera mig för att jag skriver ur mitt eget perspektiv, varför den bakgrund ni kommer att få ta del av blir färgad av den ena familjen.

Johan Öhlund (Janne) hade tillsammans med sin fru Emmy den ena delen av faktorsbostaden (Emmys kök, rum nummer 3 samt rum nummer 6) medan Jannes syster Jenny, gift Viklund, med maken Amaktor hade den andra (Jennys kök, rum nummer 1, 2 och 8).

På Öhlunds sida av bostaden fanns fem barn, Börje, Folke, Rune, Östen och Hasse, men också på Viklunds sida fanns fem barn, Sixten, Göran, Gösta, Karl-Henrik och Ing-Marie. Alltså totalt 4 vuxna och 10 barn. Vid sidan av faktorsbostaden finns en sommarbostad/bagarstuga med tillhörande uthuslänga samt fanns en ladugård som tyvärr brann ned på tidigt 60-tal.

Några av barnen kom att i vuxen ålder bygga stugor på Ribbfors, Folke, Rune, Östen och Göran, medan Sixten i ett senare skede tog över faktorsbostaden samt Rune sommarbostaden/bagarstugan som tillskott till den stuga han redan hade byggt.

Var hör då jag hemma i den här historien? Min farfar Folke gifte sig med Anna Bergsten, ett annat av de stora släkten som fanns i Åselet, den angränsande byn. Farmor härstammade efter Nils och Emmy Bergsten och Nils i sin tur efter Anders och Maria Bergsten. Naturligtvis finns många andra släktingar och människoöden runt de två familjerna i faktorsbostaden, men då detta inte är i fokus för denna blogg så tänker jag lämna det därhän, förutom att nämna det faktum att vi köpte gården av Sixtens döttrar och att vi välkomnar besök från Viklunds, Öhlunds och andra både nu och senare då bostaden undergått mer av de renoveringar vi ämnar genomföra.

Jag har själv tidiga minnen av besök hos ”gammlen” och minns med glädje det varma välkommande man alltid fick hos Emmy. Har också minnen av den handdrivna vattenpumpen i köket. Som en anekdot kan nämnas att min far minns en av sofforna som vi fann i huset, citat: ”- Den där har jag sovit i….”

/ Roger Öhlund