Utemöbler med anor, del 1

Jag har alltid varit fascinerad av kvalitet. Det spelar ingen roll om det rör sig om verktyg, hifi, köksgeråd, fiskeprylar eller möbler, kvalitet håller. Och säga vad man vill men man kunde göra saker som höll förr i tiden.

På Ribbfors finns en utemöbel som jag har minnen av ända sedan barndomen, åtminstone tycks jag minnas dessa hemma hos farmor Anna och farfar Folke ute på gården i Myrheden. Jag har i vilket fall tagit dessa för givet under många år, och så vitt jag kan utröna så tillverkades just denna modell i skiftet mellan 50 och 60-talet, vilket faktiskt gör att de är mellan 60 och 70 år gamla.

För c:a 20 år sedan renoverade min farfar dessa. Kanske inte ur perspektivet bevarande av utemöbelns ursprung, men utan tvivel för att möjliggöra fortsatt användande. Farfar använde också det han hade tillgängligt, för några mer avancerade snickarverktyg hade han inte, t.ex. planhyvel, bordssåg eller pelarborr. Vad gäller färgsättningen tror jag mig ana min farmors påverkan.

Nu är det dags att återigen göra något åt dessa möbler, och här kommer beaktandet av kvalitet åter att spela en roll. Stålstommarna är av det grövre slaget, nitar och bultar likaså, varför det finns anledning att fundera över de trädelar som ingår och hur dessa såg ut i original. Det är uppenbart att farfar inte hade samma möjligheter.

Lite detektivarbete och jag vet nu hur originaldelarna såg ut, dessutom hjälpte det mig att avgöra vilka återstående delar som faktiskt var original. Vad gäller färgen så kunde jag efter minutiöst skrapande utröna att metalldelarna var vita till ursprunget samt alla trädelar ljusröda. När så alla delar var isärtagna så återstod detta.

Nu skall alla metalldelar slipas och målas med rostavvisande primer, för att sedan målas med vit metallfärg. Alla återstående original-trädelar skall slipas, grundas och målas i ljusrött. De delar som saknas behöver tillverkas och förborras för att sedan också de målas.

Utöver dessa stolar finns också ett tillhörande, fällbart bord. Bordet har inget kvar av originaldelarna förutom stålstrukturen och ett par mycket illa åtgångna brädor 22×36 mm och 95,5 cm långa som utgör låskonstruktionen.


Jag har tagit alla mått och påbörjat rekonstruktionen av ramen/låsanordningen som den en gång såg ut. Det enda jag inte har mått på idag är ursprunglig bordsskiva, även om jag har en bild av formen. Eftersom jag inte har dessa mått och eftersom den ursprungliga bordsskivan hade ett hål för ett parasoll så tänker jag använda lite konstnärlig frihet och skapa en ny bordsskiva utan parasollhålet.

Jag återkommer alltefter renoveringen fortgår…..

/Roger

0

Klotter på väggarna…

När vi kämpade som hårdast med att ta ner de gamla tapeterna.

När händerna var full av blåsor efter de tänger vi kämpade med. För det var så vi tog ner de gamla tapeterna. Genom att kämpa oss genom spikdragning. För de satte upp papperstapeter just genom att spika upp dem. Och de ville dessutom uppdatera väggarna så det var inte enbart ett lager.

Jag vet faktiskt inte hur många spikar vi har dragit genom säsongerna. Men nu när vi skulle ta itu med de 3 senaste smårummen så fann vi några enstaka spikar som vi missat. För självklart finns det de som vi ”ignorerat” eller helt enkelt bara bommat.

När vi jobbat med timmerväggarna så dök det självklart upp lite ”klotter”. Det finns fina signaturer, men även en liten dikt på timmerväggen i rum 1, rummet bakom Jennys kök.

Men något vi aldrig sett ett klotter på dörrarna.

Nån som var rastlös?

Men här satt Sixten i rum 7 och tänkte att det vore lite spännande att skriva sitt namn på dörren.

Då tänker jag att handstil är ett vackert konstverk och det är synd att det hamnar längre och längre ner på prioriteringslistan när det gäller undervisning. Inte för att jag säger att man måste skriva vackert, utan att det är ett hantverk som de använde dagligen tidigare och vi använder pennan mer och mer sällan.

Ja nu vill jag inte förorda att klottra på dörrar. Bara konstaterar att även Sixten hade vacker handstil. En sådan handstil som jag aldrig kommer att ha. Och klottrar gör jag mest på datorn… Det blir en eller annan text nedskriven…

/ Anna

0